Για επιδημική έξαρση της ιλαράς ανησυχεί
το ΚΕΕΛΠΝΟ, γι’ αυτό η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας προειδοποιεί για το
ενδεχόμενο εξάπλωσης της ασθένειας και προτρέπει σε αυξημένη προσοχή και
παρακολούθηση.
Η διευθύντρια της
Διεύθυνσης Κατερίνα Σπέντζουρα, μιλώντας στην “Ε”μ λέει ότι μέχρι και τα
τέλη του Δεκεμβρίου είχαν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί συνολικά 5 κρούσματα
ιλαράς στο νομό, αλλά ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά. Οπως διαβεβαιώνει
πάντως, και οι πέντε ασθενείς γιατρεύτηκαν, δεν παρουσίασαν άλλες
επιπλοκές - και μετά τη νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
επέστρεψαν στα σπίτια τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο το ένα
περιστατικό αφορά μια έφηβη τσιγγάνα, ενώ μεταξύ αυτών που νόσησαν είναι
και μία νοσηλεύτρια. ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Το πρώτο κρούσμα ιλαράς στη Μεσσηνία παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο σε ένα παιδί 2,5 χρόνων – ενώ οι υπόλοιποι 4 νόσησαν τον Δεκέμβριο. Οι δύο από αυτούς είναι αδέλφια, μια γυναίκα 45 χρόνων και ένας άνδρας 48 χρόνων, οι οποίοι κόλλησαν ο ένας από τον άλλον. Τα δύο τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσιάστηκαν στα τέλη του ίδιου μήνα. Πρόκειται για μια 16χρονη τσιγγάνα και μία νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που δεν είχε εμβολιαστεί!
ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Μέχρι και χθες, στα φαρμακεία υπήρχε επάρκεια εμβολίων ιλαράς, αν και το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκε κάποια έλλειψη, όπως ενημερώνει η κ. Σπέντζουρα. Η ίδια αναφέρει μάλιστα ότι, μετά το θανατηφόρο κρούσμα της ασθένειας σε τσιγγάνικο πληθυσμό στον Πύργο, οι ομόφυλοί τους στη Μεσσηνία θορυβήθηκαν και έσπευσαν για να εμβολιαστούν.
Η κ. Σπέντζουρα, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας έξαρσης της νόσου, συνιστά όλοι να ελέγξουμε -ανεξάρτητα της ηλικίας ή της πληθυσμιακής ομάδας όπου ανήκουμε- αν έχουμε κάνει εμείς και τα παιδιά μας και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Στην περίπτωση που δεν τις έχουμε κάνει ή δεν έχουμε τα αντισώματα ενάντια στον ιό (αυτό διαπιστώνεται εύκολα με μια εξέταση αίματος), πηγαίνουμε σε έναν γιατρό και μας γράφει το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται δωρεάν σε όλους, ακόμα και στους ανασφάλιστους.
ΚΑΛΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το προηγούμενο διάστημα η Διεύθυνση Υγείας παρέλαβε 100 εμβόλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ξεκίνησε εμβολιασμούς σε σχολεία όπου πηγαίνουν κυρίως τσιγγανάκια, που διαπιστωμένα είναι τα περισσότερα από τα ανεμβολίαστα παιδιά. Η κατάσταση πάντως που αντιμετώπισε η Διεύθυνση ήταν πολύ καλύτερη από αυτό που περίμενε. Πολλά από τα παιδιά (τσιγγανάκια και μη) είχαν ήδη εμβολιαστεί, ενώ άλλα είχαν κάνει μόνο τη μία δόση και ελάχιστα ήταν εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου.
Η υπηρεσία έλεγξε τα βιβλιάρια υγείας, και αφού διαπίστωσε ελλιπή εμβολιασμό, χορήγησε 38 δόσεις σε παιδιά Ρομά στο 16ο Δημοτικό Καλαμάτας, 12 στο Δημοτικό Αριος, 15 στο Δημοτικό Πλατύ και 5 στο Δημοτικό Αρφαρών. Η νομίατρος Κατερίνα Σπέντζουρα τόνισε μάλιστα την πολύ καλή δουλειά που έγινε από την υπεύθυνη του Τμήματος Εμβολίων της Διεύθυνσης Φωτεινή Πικιού. Στο Ασπρόχωμα κατέβηκε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και εμβολίασε τους μαθητές Ρομά.
ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
Σχετικά με τις πιθανότητες κάποιος να νοσήσει από ιλαρά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ είχε σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας διαχωρίσει τον ελληνικό πληθυσμό σε 3 ηλικιακές κατηγορίες:
α) Aυτούς οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν το 1960 και έχουν περάσει τις παιδικές ασθένειες, οπότε έχουν ανοσία.
β) Την πιο επικίνδυνη ηλικιακά κατηγορία να νοσήσει, που είναι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1960 και του 1980, γιατί συνήθως ξεχνούσαν να κάνουν την επαναληπτική δόση του εμβολίου. Σε όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία συνιστά να δουν τα βιβλιάριά τους, κι αν δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση να την κάνουν τώρα.
γ) Η τρίτη ηλικιακή κατηγορία είναι όσοι γεννήθηκαν μετά το 1980, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΜ εμβολιάζονταν κανονικά και είναι απίθανο να μην έχουν ολοκληρώσει τα εμβόλια - με εξαίρεση, όπως σημείωσε, τους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τα οποία σε αυτές τις περιπτώσεις κινδυνεύουν να νοσήσουν.
*eleftheriaonline.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου