Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βελτιώνει τη μνήμη

Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Temple University διαπίστωσαν ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της εγκεφαλικής δύναμης και να σταματήσει την εξέλιξη των επιδράσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η χρήση του EVOO μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας συγκεκριμένης παρακμής των νοητικών ικανοτήτων που ονομάζονται μετωποκροταφική άνοια η οποία παρατηρείται στην ταυοπάθεια. Η μετωποκροταφική άνοια επηρεάζει τον μετωπιαίο λοβό και τους κροταφικούς λοβούς που βρίσκονται στο μέτωπο και στις πλευρές του κεφαλιού, αντίστοιχα.
Η μετωποκροταφική άνοια παρατηρείται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 40 και 65 ετών και υπάρχουν μεταβολές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, στην ομιλία, στη συμπεριφορά κλπ. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται υποβάθμιση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών.
Ένας από τους ανώτερους ερευνητές, ο Domenico Praticò, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας δήλωσε ότι «το EVOO αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής για πολύ καιρό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως. Η συνειδητοποίηση ότι το EVOO μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από διάφορες μορφές άνοιας μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων ενεργεί για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου».

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια (ποντίκια hTau) για να αναπτύξουν ταυοπάθεια ή αποθέσεις μη φυσιολογικής πρωτεΐνης ταυ στους εγκεφάλους τους. Η πρωτεΐνη ταυ συνήθως σχηματίζει «κουβάρια» και εναποθέσεις σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Αυτά προκαλούν εμπλοκή στην επικοινωνία των νευρώνων και εξασθενίζουν τη μνήμη και τη σκέψη. 
Τα ποντίκια που σχεδιάστηκαν για να αναπτύξουν ταυοπάθεια έλαβαν συμπληρώματα EVOO από μια ηλικία που αντιστοιχεί στην ηλικία 30-40 ετών στους ανθρώπους. Σε ηλικία έξι μηνών (που αντιστοιχεί σε ανθρώπινη ηλικία 60 ετών), οι ποντικοί βρέθηκαν να έχουν μείωση κατά 60% στις εναποθέσεις της πρωτεΐνης ταυ στους εγκεφάλους τους.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το EVOO βελτιώνει άμεσα τη συναπτική δραστηριότητα, τη βραχυπρόθεσμη πλαστικότητα και τη μνήμη ενώ μειώνει την νευροπαθολογία ταυ στα ποντίκια hTau. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν τα υγιή οφέλη του EVOO και υποστηρίζουν περαιτέρω το θεραπευτικό δυναμικό αυτού του φυσικού προϊόντος όχι μόνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και για τις ταυοπάθειες», είπε ο Lewis Katz από την Ιατρική Σχολή του Temple University.

*zougla.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου