Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Προειδοποίησης «εις τας Τουρκικάς Αυλάς» από την Καλαμάτα!

Η Καλαμάτα εόρτασε την 197η επέτειο από την απελευθέρωση της, στέλνοντας «ηχηρά» μηνύματα προς τη «γείτονα»

Προκόπης Παυλόπουλος: «Ξέρουμε
να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας»
Παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, η Καλαμάτα γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη συμπλήρωση 197 χρόνων από τις 23 Μαρτίου του 1821 και την απελευθέρωσή της.
Στις 3.30 μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου τελέστηκε δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Εικοσιένα, ενώ ακολούθησαν προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πλατείας της 23ης Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας, δρ. Βασίλειος Χαντζής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Ηχηρές» και στο «πνεύμα» των ημερών και των οξυμμένων σχέσεων της χώρας με την Τουρκία ήταν οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη.


Π. Παυλόπουλος: «Είμαστε λαός της φιλίας, αλλά ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας»
 «Είμαστε λαός και έθνος της φιλίας, της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Αλλά ξέρουμε πάντοτε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, χωρίς να κάνουμε ουδεμία έκπτωση, και ταυτοχρόνως να υπερασπιζόμαστε το έδαφος, την κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την έναρξη της Αναπαράστασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς", το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων, το οποίο απηύθυνε από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία, υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αποτελεί εθνική παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».
Αυτή η παρακαταθήκη, συνέχισε, έχει τρεις εμβληματικές πτυχές και εξήγησε: «Πτυχή πρώτη: Το Έθνος των Ελλήνων, ξεκινώντας από τα βάθη των αιώνων, έδωσε από την Αρεόπολη τη 17η Μαρτίου, από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου και, τέλος, την κορύφωση από την Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, "σάρκα και οστά" και στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος.
Πτυχή δεύτερη: Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" της Μεσσηνιακής Γερουσίας αποδεικνύει ήδη από την αρχή της Εθνεγερσίας του 1821, πόσο εμείς οι Έλληνες είμαστε δεμένοι με την ελευθερία, η οποία για το έθνος των Ελλήνων είναι αξία υπαρξιακή. Με την έννοια ότι είμαστε λαός και έθνος της φιλίας, της ειρήνης, και της καλής γειτονίας. Αλλά ξέρουμε πάντοτε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, χωρίς να κάνουμε ουδεμία έκπτωση και ταυτοχρόνως να υπερασπιζόμαστε το έδαφος, την κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πτυχή τρίτη: Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" της Μεσσηνιακής Γερουσίας απευθύνθηκε, πρωτίστως, στους λαούς της Ευρώπης. Απέδειξαν οι πρόγονοί μας από την εποχή της εθνεγερσίας πόσο στραμμένη ήταν η Ελλάδα στην Ευρώπη, πόσο προσέβλεπε στην Ευρώπη. Γι' αυτό θα τονίζω πάντοτε, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι και για αυτό πρωτοπόροι στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού μας οράματος».
Ενός οράματος, όπως πρόσθεσε, «που συνίσταται στη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, πάνω στις αντηρίδες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ικανής να υπερασπιστεί την αποστολή της, όχι μόνο έναντι των λαών της, αλλά έναντι της ανθρωπότητας, στηρίζοντας και υπερασπιζόμενη τις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αντ. Σαμαράς: «Ελλάδα σημαίνει Ελευθερία. Εδώ γεννήθηκε και η όψη και η κόψη»
Με μια λιτή αλλά ηχηρή παρέμβαση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έστειλε το δικό του μήνυμα για τη χθεσινή εορτή: «Ελλάδα σημαίνει Ελευθερία. Εδώ γεννήθηκε και η όψη και η κόψη. Να το θυμούνται όλοι».

Φ. Κουβέλης: «Με ενότητα λαού και Ενόπλων Δυνάμεων θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία»
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, τόνισε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Τιμής και ευγνωμοσύνης σε εκείνο τον ελληνικό λαό που αποτίναξε την Οθωμανική τυραννία. Αλλά και ημέρα μνήμης που προτρέπει σε ενότητα και σταθερότητα. Η χώρα μας είναι χώρα ειρηνική, είμαστε όμως αποφασισμένοι με ενότητα λαού και Ενόπλων Δυνάμεων να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά και να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία όπως αυτή ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Χρόνια Πολλά!».

Αναπαράσταση
Με «σύμμαχο» τον καιρό ακολούθησε η καθιερωμένη αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και στη συνέχεια η παρέλαση των σχολείων της πόλης και των χορευτικών συλλόγων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων και εκτός των προαναφερθέντων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο βουλευτής και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός και Λάμπρος Φουντούλης αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

*Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από τους χθεσινούς εορτασμούς  


Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας


*tharrosnews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου