Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

“Έφυγε” ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

«Έφυγε» σε ηλικία 74 ετών ο αγαπημένος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Λουκιανός Κηλαηδόνης, σύζυγος της Λαρισαίας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστής ηθοποιού Άννας Βαγενά.


Σε ανακοίνωση της οικογένειας το πρωί της Τρίτης σημειώνονται τα εξής: «Ο Λουκιανός έφυγε σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2017, τα ξημερώματα από κοντά μας.

»Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες.

»Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα.

»Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Στη μνήμη του Λουκιανού όσοι θέλετε μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας βοηθώντας μία αγαπημένη μας οικογένεια που το έχει ανάγκη».

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας και έπειτα από βραχεία νοσηλεία στη ΜΕΘ του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» ξεψύχησε σήμερα τα ξημερώματα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Λίγα λόγια για τον Λ. Κηλαηδόνη

Γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Βαγενά, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Το 1999 δημιουργούν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο».

Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη Μας».

Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνέχισε, παραγωγικότατος, με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά.). Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και ερμηνεύτηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο» κ.ά.). Είχε κάνει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το πάρτι στη Βουλιαγμένη»


Αξιομνημόνευτη είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και συγκέντρωσε περισσότερα από 70.000 άτομα.

Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφ. Συγγρού.

Όχι άδικα, το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα σε φυσικούς χώρους. Σύντομα το μουσικό αυτό πάρτι βρήκε μιμητές με το υπαίθριο «Τριήμερο στο Άκτιο», τριήμερη μουσική συναυλία στον χώρο παρά το αεροδρόμιο Ακτίου, δίπλα στην Πρέβεζα.


*zougla.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου