Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Τριφυλία: Δεν ικανοποιούνται οι τιμές στο αγγούρι κι όλοι περιμένουν τις εξαγωγές

ΧΑΜΗΛΕΣ είναι οι τιμές παραγωγού στις οποίες διατίθεται το αγγούρι Τριφυλίας, ειδικά στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι έμποροι να στρέφονται στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή.

Αρνητικό το κλίμα στην Τριφυλία, προβληματισμός σε Ιεράπετρα, ίδια εικόνα και στην Πρέβεζα.

Σε μη ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα βρίσκεται η τιμή παραγωγού για το αγγούρι στην Πρέβεζα  καθώς δεν ξεπερνάει τα 12 με 15 λεπτά το κιλό.

Στα 15 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού και στην Τριφυλία ενώ στην Ιεράπετρα η μέση τιμή ανήλθε στα 20 λεπτά το κιλό.
 
Την διάσταση της υπερπροσφοράς στην εγχώρια αγορά λόγω της εισροής αγγουριού από Τουρκία και τον έντονο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία ανέφεραν οι παραγωγοί ως αιτίες περαιτέρω πίεσης της τιμής του αγγουριού σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Τριφυλία: σε χαμηλά επίπεδα η εγχώρια αγορά, έντονος ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό

Γιώργος Σεκλός, παραγωγός από την Τριφυλία: «Το αγγούρι όπως και τα περισσότερα προϊόντα εξαρτώνται από την εξαγωγή. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να πουλήσουμε στην Ελλάδα εξάγουμε τα αγγούρια. 

Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε πολύ περισσότερα έσοδα στην εγχώρια αγορά, φέτος τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ως προς τις εξαγωγές υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Οι υπόλοιποι αγρότες της Ευρώπης έχουν μικρότερα κοστολόγια, μικρότερο ΦΠΑ κλπ. Εμείς απευθυνόμαστε αναγκαστικά στα γειτονικά μας κράτη που είναι μακριά για τους Ευρωπαίους.
 
Ο Παραγωγός Νίκος Βασιλίοπουλος από τα Φιλιατρά δήλωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 κατά την διάρκεια αγροτικής εκπομπής ότι οι παραγωγοί είναι στο έλεος των εμπόρων χωρίς καμία κρατική αρωγή καθώς η πολιτεία ποτέ δεν χάραξε εθνική στρατηγική για όλα τα αγροτικά προιόντα.

Τα αγγούρια πωλούνται 25 λεπτά το τεμάχιο, οπότε υπολογίστε την τιμή παραγωγού σε κάτω από 15 λεπτά/κιλό. Προσωπικά εξάγουμε γύρω στους 3.000 τόνους ετησίως, η περιοχή της Τριφυλίας έχει γύρω στα 500 στρέμματα θερμοκηπιακό αγγούρι. Ο κ. Καλιάνης, παραγωγός από την ίδια περιοχή δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. 
 
 
Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου