Σημαντική υπόθεση να είναι κανείς τακτικός εθελοντής αιμοδότης, ειδικά στις μέρες μας που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνουν τα Νοσοκομεία στα Γιάννενα αλλά και οι διάφοροι Σύλλογοι γενικά δεν επαρκούν.
Στα Γιάννενα το ποσοστό εκείνων των πολιτών που προσφέρουν αίμα εθελοντικά και σε τακτική βάση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο πανελλαδικό, όπως λέει στον «Π.Λ.» η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.
Ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγάλες κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν οι αιμοδότες, ειδικά οι νεότερης ηλικίας, καθώς όσο περνάει ο καιρός οι παλιοί… συνταξιοδοτούνται!
Αντίστοιχη εικόνα δίνει και ο Γιώργος Μανουσαρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοσίας Ανατολής, ο οποίος διοργανώνει σήμερα ενημερωτική δράση μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Αυξημένες οι ανάγκες
«Το αίμα δεν είναι ένα… προϊόν που μπορούμε να παρασκευάσουμε, οπότε για να καλυφθούν οι ανάγκες οι οποίες διαρκώς αυξάνουν, απαιτείται η προσφορά του από πλευράς υγιών συνανθρώπων μας», τονίζει η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Πανεπ/κού Νοσοκομείου Ελευθ. Ζερβού.
Όπως λέει, οι ανάγκες αυξάνουν και στη χώρα μας καθώς αυξάνει το όριο ηλικίας των ανθρώπων και προοδεύει η ιατρική, η οποία χρησιμοποιεί καινούρια φάρμακα όπως τα χημειοθεραπευτικά, τα οποία ωστόσο απαιτούν πολλές μεταγγίσεις, ενώ και οι νέες τεχνικές που εφαρμόζονται στα χειρουργεία απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος.
«Αν κανείς δίνει αίμα μόνο όταν κάποιος δικός του έχει ανάγκη, τότε δεν μπορεί ένα σύστημα αιμοδοσίας να έχει όσα αποθέματα απαιτούνται για τις ανάγκες όλων των ασθενών. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν σταθεροί εθελοντές αιμοδότες για να διατηρηθεί το σύστημα αυτό», τονίζει η κ. Ζερβού.
Οι ανάγκες του Π.Π.Γ.Ν.Ι.
Περίπου 22.000 μονάδες αίματος ετησίως χρειάζεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών του, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς το Νοσοκομείο δέχεται ασθενείς όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας μας!
Ευτυχώς, όπως λέει η Ελ. Ζερβού, υπάρχουν στην περιοχή μας περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό πανελληνίως, όμως και πάλι δεν επαρκούν.
«Θα πρέπει να αυξηθούν και κυρίως να προσελκύσουμε νέους, γιατί οι παλιοί αιμοδότες γερνούν και δεν έρχονται καινούριοι», σημειώνει χαρακτηριστικά. Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά στην Αιμοδοσία του Π.Π.Γ.Ν.Ι. προσέρχονται και δίνουν αίμα 20 με 30 εθελοντές αιμοδότες!
Ο Πρόεδρος Αιμοδοτών
Στην αξία της προσφοράς αίματος στέκεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ανατολής γιατρός κ. Γιώργος Μανουσαρίδης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» υπογραμμίζει ότι «όλοι μας πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ασφαλή εθελοντική αιμοδοσία ως υπέρτατη προσφορά για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Ο στόχος είναι η αυξημένη επαγρύπνηση ώστε να υπάρχει αφενός επάρκεια αίματος κι αφετέρου το αίμα αυτό και τα προϊόντα του να είναι ασφαλή».
Ελλείψεις στο Νομό
Στο Νομό Ιωαννίνων παρατηρείται έλλειψη αίματος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τροχαίων ατυχημάτων κυρίως, τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος Ανατολής, ο οποίος διαθέτει σήμερα εγγεγραμμένα 300 μέλη, ενεργά και μη, προσπαθεί να έχει τακτικούς αιμοδότες κι όχι περιστασιακούς, ώστε να βοηθάει στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν.
«Στόχος μας είναι σε κάθε σπίτι να υπάρχει κι ένας εθελοντής αιμοδότης», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρός του. Εξάλλου, όπως επισημαίνει, η αιμοδοσία κάνει καλό όχι μόνο στον λαμβάνοντα αλλά και στον προσφέροντα το αίμα!
Ο κόσμος ανταποκρίνεται γενικά στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνει ο Σύλλογος, ωστόσο ο κ. Μανουσαρίδης αναφέρει ότι πρέπει να μυηθούν και να ενημερωθούν τα νέα παιδιά, αφού αυτά είναι το μέλλον.
Ο Σύλλογος Ανατολής προσφέρει το αίμα που συγκεντρώνει κάθε φορά στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ενώ αν χρειαστεί, στέλνει αίμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας!
Πηγή: proinoslogos.gr
*zougla.gr
http://www.trelostwnfm.com/t38572-topic#48587
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου