Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Ηνίοχος 2020 με Rafale / F-15 / F-16 / F-18 και Tornado

Στη τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την διεθνή άσκηση της ΠΑ «ΗΝΙΟΧΟΣ» 2020 που θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.


Η φετινή άσκηση αναμένεται να διεξαχθεί με συμμετοχές από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ισραήλ καθώς και τη Γαλλία η οποία θα συμμετάσχει τελικά με αεροσκάφη Rafale.  Άλλωστε αυτό αποκάλυψε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί (Florence Parly): «Σύντομα οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών μας θα συνεργαστούν σε μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία “ΗΝΙΟΧΟΣ 2020”. Με δύο λόγια, η διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων μας προοδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά επισκεπτόμενη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Γάλλοι στη φετινή άσκηση θα επιχειρήσουν προώθηση των κορυφαίων Rafale για τη Πολεμική Αεροπορία όπως είχανε κάνει πέρυσι οι Αμερικανοί με τα Ιταλικά F-35. Φέτος όπως όλα δείχνουν (εκτός απροόπτου) δεν θα υπάρχει συμμετοχή των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Τα Ιταλικά Tornado θα πάρουν τη θέση τους για το 2020 ενώ η USAF θα συμμετέχει με F-15, οι Ισπανοί με F-18 και Ισραηλινοί τόσο με F-16 όσο και με F-15.
Συνεκπαίδευση
Είναι γεγονός πως η στενή σχέση Ελλάδας – Γαλλίας έχει επιφέρει θετικές συνέπειες στον αμυντικό τομέα με πολλαπλές συνεκπαιδεύσεις μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη φρεγάτα του ΠΝ συμμετέχει στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου  ενώ τα γαλλικά Rafale πραγματοποίησαν σειρά συνεκπαιδεύσεων με την Εθνική Φρουρά.

Φυσικά η συμμετοχή των Rafale είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εμπορική προώθηση του αεροσκάφους στη ΠΑ μέσω αξιολόγησης και παρουσίασης των νέων δυνατοτήτων όπως είχε συμβεί πέρσι με τα Ιταλικά F-35.
Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
15 ημέρες δράσης
Η άσκηση διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση , με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80.Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης. Την Τακτική Διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος την ασκεί μέσω ενός οργάνου – φορέα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕΑΤ ειδικά για την άσκηση.

*patrisnews.com 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου