Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Γαργαλιάνοι - Hi tech εξάρθρωση 10μελούς οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές μεθόδους για την παρακολούθηση της δράσης υπόπτων κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στο χώρο διακίνησης ναρκωτικών το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο παρακολούθησης, με συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις την Τετάρτη συνελήφθησαν 13 άτομα σε Μεσσηνία και Λακωνία, με τα δέκα να κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια χασίς και τη διακίνησή του στους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση κάνουν λόγο για υψηλά μέτρα προστασίας που έπαιρναν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.
Χθες όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σοφία Γκουγκουλιάνα, η οποία τους απήγγειλε κατηγορίες και τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν. Από τον ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, ενώ τρεις εκ των 13 αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών οι 10 είχαν διακινήσει ποσότητες ναρκωτικών ουσιών αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, ενώ τους αποδίδουν την καλλιέργεια 3.219 δενδρυλλίων κάνναβης που είχαν εντοπίσει το προηγούμενο διάστημα και 2,1 κιλά χασίς.
Μάλιστα, σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις είχαν γίνει και τρεις συλλήψεις. Οι δύο εξ αυτών για καλλιέργεια 1.142 χασισόδεντρων το Σεπτέμβριο του 2017, στην περιοχή των Γαργαλιάνων, καταδικάσθηκαν πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη.

Σε όλη την Πελοπόννησο
Η έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2017, ενώ έπειτα από συλλογή στοιχείων το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας πέρυσι το Δεκέμβριο ζήτησε την άρση απορρήτου για συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις.
Από τότε και μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Μέχρι χθες που πλέον ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία ότι οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στους Νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε  Μεσσηνία και Λακωνία από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Μεσσηνίας, του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα.

Συλληφθέντες
Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα. Για 10 από αυτά, ηλικίας από 39 έως 61 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δύο από αυτά κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Ηγετικό ρόλο οι αστυνομικοί αποδίδουν σε έναν 49χρονο αγρότη από τους Γαργαλιάνους, τον οποίο συνδέουν με τη χασισοφυτεία των 1.142 χασισόδεντρων το Σεπτέμβριο του 2017 στην εν λόγω περιοχή. Στη φυτεία αυτή είχαν συλληφθεί και πρόσφατα καταδικάσθηκαν σε ισόβια ένας 51χρονος από τη Μεθώνη και ένας 48χρονος από τους Γαργαλιάνους. Μάλιστα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αμφότεροι είχαν παραδεχθεί την καλλιέργεια της συγκεκριμένης φυτείας.
Η συγκεκριμένη χασισοφυτεία είχε αφήσει έκπληκτους ακόμα και τους έμπειρους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών για τα υπερμεγέθη, πολυκλαδικά δέντρα κάνναβης που έφταναν μέχρι και  τα 4,5 μέτρα ύψος. Οι δε καλλιεργητές είχαν οργανώσει τα πάντα με λεπτομέρεια, σε σημείο που είχαν βάψει ακόμα και τα λάστιχα που πότιζαν με πράσινη μπογιά, ώστε να μην ξεχωρίζουν μέσα στη βλάστηση. Μάλιστα, ο 49χρονος μαζί με τον έναν συλληφθέντα έχουν απασχολήσει και παλαιότερα για καλλιέργεια  φυτείας.
Από την υπόθεση αυτή προέκυψαν κάποια στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς στην απόφαση να προχωρήσουν σε επισύνδεση τηλεφώνων.
Μαζί με τον 49χρονο αγρότη οι αστυνομικοί κατηγορούν πως εμπλέκονταν στην καλλιέργεια φυτειών ένας 61χρονος επιχειρηματίας από τους Γαργαλιάνους κι ένας 53χρονος άνεργος από το Κορυφάσιο. Σε αυτούς τους δύο μαζί με τον 49χρονο αποδίδεται η καλλιέργεια των 2.071 χασισόδεντρων στην παραλία του Βρωμονερίου, την οποία εντόπισαν οι αστυνομικοί φέτος τον Αύγουστο.
Επίσης, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση της κάνναβης, συνελήφθησαν ένας 39χρονος αγρότης από τη Μεσσήνη, ένας 59χρονος αγρότης από του Κεφαληνού, ένας 40χρονος αγρότης από τη Μεσσήνη, ένας 41χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τη Μεσσήνη, ένας 58χρονος άνεργος από την Κυπαρισσία, ένας 49χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα κι ένας 52χρονος άνεργος από του Χανδρινού. Επίσης, ο 61χρονος επιχειρηματίας από τους Γαργαλιάνους και ο 59χρονος αγρότης από το Κεφαληνού κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Εξειδικευμένες μέθοδοι
Επιπλέον, συνελήφθησαν τρία ακόμη άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι χθες από τον ανακριτή ο 30χρονος αδελφός του 40χρονου από τη Μεσσήνη, ένας 46χρονος αγρότης από τους Γαργαλιάνους για ναρκωτικά και αρχαία και ένας 66χρονος από τη Μαγούλα Λακωνίας.
Οι αστυνομικοί χρειάσθηκαν να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες μεθόδους για να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή της οργάνωσης και να ταυτοποιήσουν τη δράση των μελών της.
Σύμφωνα με την Αστυνομίας, προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, τα μέλη της οργάνωσης  κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν ειδική συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.
Οι κατηγορούμενοι φαίνεται πως ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και απέφευγαν κάθε αναφορά σε ναρκωτικά. Χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες άλλαζαν συχνά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος 49χρονος ως αρχηγός, το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα της Αστυνομίας άλλαξε περίπου 10 τηλεφωνικές συνδέσεις.
Καθώς, όμως, όπως προαναφέραμε, ήταν πολύ προσεκτικοί, όταν οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι ετοιμάζουν την παραλιακή φυτεία στο Βρωμονέρι, χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσουν τεχνικά μέσα και ανάλυση δεδομένων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και γεωγραφικά στοιχεία παρουσίας, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν την περιοχή με τη φυτεία.

Κατασχέσεις
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν την Τετάρτη σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητες κάνναβης βάρους 202,4 γραμμαρίων, τσιγαριλίκι κάνναβης, 14 δισκία που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, πιστόλι κρότου, 24 φυσίγγια κρότου, 3 κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχαν παράνομα, το χρηματικό ποσό των 665 ευρώ, 3 οχήματα, 3 ζυγαριές ακριβείας, 10 κινητά τηλέφωνα, 2 ανιχνευτές μετάλλων, 23 χάλκινα νομίσματα ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και νεότερης περιόδου, τμήμα λίθινης πλάκας με εγχάρακτη επιγραφή νεότερης περιόδου, ένας μεσαιωνικός χάρτης και  2 βιβλία σχετικά με την αρχαιοκαπηλία
Οι αστυνομικοί υπολογίζουν πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία είχε συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει ποσότητες κάνναβης αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
Με την υπόθεση αυτή οι αστυνομικοί συνδέουν και τη σύλληψη ενός 40χρονου τον Απρίλιο του 2018, στο σπίτι του οποίου είχαν βρεθεί χασίς βάρους 2.014,2 γραμμαρίων, τσιγαριλίκι κάνναβης και λαθραίος καπνός, βάρους 295 γραμμαρίων.
Από τους 10 συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εγκληματική οργάνωση οι δύο θα απολογηθούν αύριο Σάββατο, οι τρεις την Κυριακή και οι υπόλοιποι πέντε την Δευτέρα.
Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και ενδεχομένη σύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.







*tharrosnews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου