Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από 168 μέρες κράτησης, από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Αδριανούπολης ανακοίνωσε στις 19.09, το απόγευμα της Τρίτης, το πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.


Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Oι δύο στρατιωτικοί επιστρέφουν αύριο με το προεδρικό αεροσκάφος
Αύριο μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τoν διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων συνέβαλαν οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών και μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα κατά τη συνάντησή τους.

Οι δύο ένστολοι είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου, αφότου πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου. Στον αντίποδα, οι εισαγγελείς υποπτεύονταν τους δύο Έλληνες για στρατιωτική κατασκοπεία, αν και έως τώρα δεν είχε οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Θυμίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Τι λένε οι διπλωματικές πηγές
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένους κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση αποφυλάκισης των 2 στρατιωτικών ήταν μονομερής και ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο στην Άγκυρα. Δεν υπήρξε δηλαδή κανένα παρασκήνιο και καμία συζήτηση ή συναλλαγής ή ανταλλαγής, είτε με τους Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε με τους 9 τουρκικής καταγωγής Κούρδους που έχουν συλληφθεί για θέματα τρομοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εδώ και μερικά 24ωρα σε πολλαπλά επίπεδα η Άγκυρα έδειξε ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της καταρχήν με την Ευρώπη. Ως εκ τούτου έκανε την αρχή με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες αποφυλακίσεις, κυρίως των υπηκόων Γερμανίας που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Είναι προφανές πως οι αμερικανικές πιέσεις που ήταν αφόρητες τα τελευταία 24ωρα για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον λειτούργησαν καταλυτικά για τη διαμόρφωση ενός κλίματος αποκατάστασης των σχέσεων της Άγκυρας κυρίως με ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, λέγονται με κάθε επιφύλαξη, δεδομένης της γνωστής τάσης του καθεστώτος Ερντογάν άλλα να λέει, άλλα να εννοεί και άλλα να πράττει.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι χθες υπήρξε συνάντηση του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, όπου δέχθηκε πιέσεις για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και ίσως δεν ήταν τυχαία η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, την ίδια μέρα, καθώς φέρεται να υπήρξαν πιέσεις και γι’ αυτούς.

Σημειώνεται πως στις φυλακές της Τουρκίας βρίσκονται περίπου 15 Γερμανοί πολίτες κι άλλοι 15 Αμερικανοί, εκτός από τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος έχει τεθεί πλέον σε κατ΄οίκον περιορισμό. Μετά τη συνάντηση αυτή στην Ουάσινγκτον, ανέκαμψε η τουρκική λίρα, η οποία σήμερα ενισχύθηκε μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης κατά 6%, δηλαδή παρατηρείται αντιστροφή της τάσης. 

Πρώτο θέμα στη Ηurriyet, όπως και σχεδόν σε όλα τα τουρκικά Μέσα, η είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Ανάρτηση Π. Καμμένου στο Twitter για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Λιτή και συμβολική ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

'Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.  


*zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου