Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα στους εμπλεκόμενους στο «σκάνδαλο ΑΕΠΙ»

Το ξέφρενο «πάρτι» φοροδιαφυγής, κακοδιαχείρισης και σπατάλης που είχε στηθεί στην Εταιρεία Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, τη γνωστή ως ΑΕΠΙ για 14 ολόκληρα χρόνια φέρνει πλέον τους υπευθύνους αντιμέτωπους με σειρά κακουργημάτων για την «τρύπα» ύψους περίπου 30 εκ. ευρώ που έχουν αφήσει πίσω τους.
 
Ύστερα από εισαγγελική έρευνα σχεδόν ενός έτους, το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ βρίσκεται γύρω από έναν κλοιό κακουργημάτων ενώ η οικογένεια Ξανθόπουλου μαζί με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αντιμετωπίζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος άσκησε ήδη ποινική δίωξη για 7 κακουργήματα που αφορούν:

1)ΣYΓKPOTHΣH ENTAΞH ΣE EΓKΛHMATIKH OPΓANΩΣH

2)KAKOYPΓHMATIKH YΠEΞAIPEΣH AΠO KOINOY AΠO ENTOΛOΔOXO

3)KAKOYPΓHMATIKH AΠATH AΠO KOINOY KAT EΠAΓΓEΛMA

4)KAKOYPΓHMATIKH AΠIΣTIA AΠO KOINOY

5)NOMIMOΠOIHΣH EΣOΔΩN AΠO EΓKΛHMATIKH ΔPAΣTHPIOTHTA KAT EΠAΓΓEΛMA

6)KAKOYPΓHMATIKH ANAKPIBHΣ AΠOΔOΣH ΦΠA

7)KAKOYPΓHMATIKH ΦOPOΔIAΦYΓH ΔIA THΣ ANAKPIBOYΣ AΠOΔOΣHΣ ΦOPOY EIΣOΔHMATOΣ.

Η δίωξη στρέφεται κυρίως σε βάρος μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου που ήταν στο «τιμόνι» της ΑΕΠΙ για χρόνια αλλά εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.

Το ποσό της υπεξαίρεσης αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπήκαν τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και οι μηνύσεις δημιουργών για την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από Η δίωξη:

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Με παρέμβαση του κ. Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έρευνα, πριν από περίπου έναν χρόνο, στα γραφεία της ΑΕΠΙ , με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας, όπου κατασχέθηκαν κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν στις κακουργηματικές διώξεις. .

Αποκαλυπτικός όμως για την κακοδιαχείριση στην ΑΕΠΙ ήταν ο έλεγχος ορκωτών λογιστών της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς), που είχε προηγηθεί. Από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών προέκυψε μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

Το πόρισμα διαπιστώνει μάλιστα ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι υψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ. Τα σημαντικότερα έξοδα για την περίοδο αυτή αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.

Επίσης, η εταιρεία έδινε, παράνομα, δάνεια στο προσωπικό της με εξευτελιστικό επιτόκιο. Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%.

Η ΑΕΠΙ το 2016 επιχείρησε να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.


*zougla.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου