Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

«Τρέχατε για να μη γίνετε σαλαμούρα»

Σε μία άνευ προηγουμένου και χωρίς όρια προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί αναφερόμενος στη μάχη του Σαγγαρίου και την καταστροφή του 1922.
Αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές του ελληνικού Έθνους και σε μία από τις πλέον τραυματικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τα εξής:
«Αυτοί που θέλουν να φρεσκάρουν την μνήμη τους να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία. Αυτοί που λένε λόγια μεγαλύτερα από το μπόι τους, αντί να διαβάζουν παραμύθια να διαβάζουν βιβλία της Ιστορίας. Να μην ξεχνάνε πως στον Σαγγάριο ποταμό γλύτωσαν από το να γίνουν σαλαμούρα*, και εγκατέλειψαν αυτά τα μέρη πέφτοντας στη θάλασσα».

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας χρησιμοποιεί πλέον επιθετική - εθνικιστική – πολεμική ρητορική. Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε τα εξής: « Η αξία της φιλίας με την Τουρκία γίνεται αντιληπτή μόνο όταν χάνεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια τη δική μας και της περιοχής. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός έδαφος και κυριαρχία».


Τι είχε πει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στις 4 Μαρτίου κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος με δηλώσεις του έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Αλλά αυτά εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς», είπε πει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών» είχε υπογραμμίσει ο κ. Παυλόπουλος.

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Τουρκία: «Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Ας μην επινοούν κάποιοι «γκρίζες ζώνες». «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν»

* Σαλαμούρα σημαίνει στα τουρκικά και τουρσί ή παστό ψάρι


*zougla.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου