Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ηράκλειο: Επείγουσα έκκληση για να βρεθεί δότης μυελού των οστών

Κάθε λεπτό που περνάει, η αγωνία γίνεται όλο και πιο έντονη για την οικογένεια 65χρονης Ηρακλειώτισσας με σοβαρή ασθένεια, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.


Η αναμονή είναι βασανιστική και όλοι προσεύχονται να βρεθεί συμβατός δότης για να σωθεί η γυναίκα. Άλλωστε, είναι τόσο απλό να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, μόνο προσφέροντας λίγα λεπτά από τη ζωή μας.

Όπως αναφέρει η κόρη της 65χρονης στο neakriti.gr: «Ήδη έχουν ελεγχθεί τα αδέλφια της μητέρας μου, καθώς τα παιδιά έχουν λιγοστές πιθανότητες να είναι συμβατοί δότες. Και μέσω της παγκόσμιας "τράπεζας" μυελού των οστών δεν έχει βρεθεί κάτι, καθώς είμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Παρ' όλα αυτά θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία είναι απλή για να σωθεί μια ζωή, είτε της μητέρας μου, είτε οποιουδήποτε άλλου, που έχει ανάγκη. Όταν γίνεσαι εθελοντής δότης, χαρίζεις μια ζωή».

Αν και η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών γίνεται μέσω της παγκόσμιας τράπεζας και όχι για να σωθεί συγκεκριμένα ένας ασθενής, όσο περισσότεροι είναι οι εθελοντές δότες, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθεί το πολύτιμο «δώρο» ζωής για την 65χρονη αλλά για όλους όσοι έχουν ανάγκη.

«Η διαδικασία είναι απλή»
Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος «Ηλιαχτίδας» και υπεύθυνος των εθελοντών δοτών μυελού των οστών κ. Κανάκης: «Η πιθανότητα να είναι κάποιος συμβατός είναι 1/100.000 και η απάντηση που δίνεται απαιτεί συνήθως ένα τρίμηνο. Η διαδικασία είναι απλή. Γίνεται λήψη σάλιου και καθορίζεται ο τύπος στον οποίο ανήκει ο εθελοντής. Ταυτόχρονα ελέγχεται και ο τύπος του ασθενούς. Αν κριθεί ότι είναι συμβατός ο εθελοντής, η διαδικασία είναι απλή, σαν να δίνει αίμα, μόνο που διαρκεί παραπάνω. Το αίμα που δίνει περνάει από ένα μεγάλο μηχάνημα, κρατούν τα στοιχεία που επιθυμούν και το αίμα "επιστρέφει" στον ασθενή. Η διαδικασία διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών για να σωθούν περισσότερες ζωές».

Όποιος επιθυμεί μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού απευθυνόμενος στις Αιμοδοσίες των νοσοκομείων που συνδέονται με τα εργαστήρια ιστοσυμβατότητας.

Πηγή: neakriti 


*zougla.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου