Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Αύξηση μισθού και δαπανών, έφεραν μηδενικές καταβολές σε υπερχρεωμένο

Με ξεχωριστό τρόπο αντιμετωπίζει, πλέον, το Ειρηνοδικείο κάθε περίπτωση υπερχρεωμένου νοικοκυριού και οι δικαστές δε διστάζουν να μηδενίσουν τις καταβολές,
ακόμα και αν υπάρχει κάποια βελτίωση στα οικονομικά του υπερχρεωμένου αν κρίνουν ότι οι υπόλοιπες συνθήκες αυτό επιβάλλουν.
Έτσι, σε δύο περιπτώσεις, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας προχώρησε σε ορισμό μηδενικών καταβολών χωρίς τον όρο της επανεξέτασης, καθώς έκρινε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από τους πολίτες να καταβάλλουν ποσά που είχαν ορισθεί αρχικά.

Από 40 ευρώ στα μηδέν
Η πρώτη απόφαση αφορά 50χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, με δύο ενήλικα παιδιά και μισθό 1250 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγός του είναι άνεργη τα τελευταία δύο χρόνια.
Κατά την πρώτη συζήτηση της αίτησής του στα υπερχρεωμένα, το 2013 ο μισθός του ήταν 1.085 ευρώ το μήνα. Τότε οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας είχαν υπολογισθεί σε 1000 ευρώ το μήνα, ενώ σε αυτή τώρα υπολογίσθηκαν σε 1.500 ευρώ, καθώς το ένα παιδί είναι φοιτητής και σπουδάζει σε άλλη πόλη.
Κατά την κατάθεση της πρώτης αίτησης, οι οφειλές του από στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά ήταν συνολικά 223.053,34 ευρώ. Εξαιτίας των δανείων, υπάρχει προσημείωση στο 50% της κύριας κατοικίας της οικογένειας, εμβαδού 100 τ.μ.
Το αρχικό δικαστήριο είχε ορίσει να καταβάλλει για τις οφειλές εκτός υποθήκης του σπιτιού, το ποσό των 40 ευρώ μηνιαίως μέχρι την επανεξέταση της υπόθεσής του και για τη διάσωση του σπιτιού το ποσό των 124 ευρώ για 15 χρόνια με 5ετή περίοδο χάριτος.
Κατά την επανεξέταση, τώρα, της αίτησής του, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι μπορεί τώρα η οικονομική του κατάσταση να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2013, όμως λόγω της φοίτησης του παιδιού του, έχουν αυξηθεί τα οικογενειακά έξοδα.
Έτσι, εξαφανίζει την καταβολή των 40 ευρώ μηνιαίως και ορίζει μηδενικές καταβολές, χωρίς να θέτει όρο νέας εξέτασης της οικονομικής και περιουσιακής του κατάστασης και αφήνει μόνο τη ρύθμιση για τη διάσωση του σπιτιού, τις δόσεις των οποίων θα αρχίσει να καταβάλει από το 2020. Τηρώντας μάλιστα τη ρύθμιση αυτή για το σπίτι, απαλλάσσεται από τις υπόλοιπες οφειλές.

Μηδενικές καταβολές
Η δεύτερη απόφαση αφορά 59χρονο με τρία ενήλικα παιδιά. Η αίτησή του συζητήθηκε πρώτη φορά το 2014 και τότε ήταν άνεργος και έπαιρνε επίδομα ανεργίας. Η σύζυγός του ήταν τότε και παραμένει άνεργη.
Οι οφειλές του, όταν κατέθεσε την αίτηση στα υπερχρεωμένα από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 89.248,04 ευρώ. Υπάρχει, δε, προσημείωση σε διαμέρισμα 85 τ.μ. που είναι η κύρια κατοικία του. Εκτός από το σπίτι ο 59χρονος έχει και το ½ από 2 ελαιοπερίβολα 3 στρεμμάτων, τα οποία όμως το δικαστήριο κρίνει ότι η εκποίησή τους δεν θα προσφέρει τίποτα.
Έτσι, για τις τότε οφειλές από τα καταναλωτικά δάνεια όρισε μηδενικές καταβολές και για τη διάσωση του σπιτιού για 20 χρόνια θα καταβάλλει το ποσό των 240,83 ευρώ με περίοδο χάριτος 4 χρόνια.
Κατά την επαναξιολόγηση τώρα των δεδομένων, ο 59χρονος εργάζεται με 8μηνη σύμβαση σε Δήμο και λαμβάνει μισθό 495 ευρώ. Το δικαστήριο κρίνει ότι σε σχέση με την προηγούμενη φορά, η οικονομική του κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη, αναγνωρίζει όμως ότι αυτό είναι προσωρινό, ενώ προσμετρά και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι οφειλές τους σε κοινωφελούς οργανισμούς και εφορία.
Έτσι, ορίζει μηδενικές καταβολές εφ όρου ζωής και εφόσον τηρήσει τη ρύθμιση που έχει ορισθεί από το δικαστήριο για τη διάσωση του σπιτιού του.


*tharrosnews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου