Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Θήβα - εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

Την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου από τις 9.30- 2.00 το μεσημέρι η ομάδα αιμοδοτών Θήβας οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα τελετών του ναού Αγίου Νικολάου (απέναντι από τα δικαστήρια).Η ομάδα λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια και έχει διοργανώσει πάνω από 100 αιμοδοσίες.


Πολλαπλασιάζοντάς το επί το 100 φτάνουμε στον μαγικό αριθμό 10.000 φιάλες. Με βάση αυτό το νούμερο χιλιάδες συμπολίτες μας εγχειρίστηκαν, πολλοί τραυματίες κέρδισαν τον θάνατο, πολλά παιδιά με μεσογειακή αναιμία και άλλες παθήσεις καταφέρνουν και ζουν.

Από αυτή την «μυσταγωγία» έχουν περάσει χιλιάδες Θηβαίοι. Κάποιοι ξεκίνησαν να δώσουν για πρώτη φορά αίμα …«με φόβο αλλά και πάθος» και σήμερα έχουν γίνει παππούδες και γιαγιάδες γεμίζοντας καρτέλες συμμετοχής. Έχουν περάσει φοιτητές, εργαζόμενοι σε εργοστάσια, άνεργοι, υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, μετανάστες, Άνθρωποι (με κεφαλαίο Α) που ενώ τους πονούσε η μέση ή ήταν άρρωστοι δεν έπαιρναν παυσίπονα για μέρες προκειμένου να δώσουν αίμα. Τέτοιες καταστάσεις ζούμε, συνήθως, στις αιμοδοσίες μας και μας κάνουν περηφάνους που είμαστε κομμάτι της ομάδας. Η ενορία, με τον παπά της και τους επιτρόπους πάντοτε παρόντες. Ηθικά, οικονομικά, πρακτικά!!!

Προφανώς, όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Από την επόμενη κιόλας μέρα γίνεται ένας συνεχής αγώνας να εξυπηρετηθούν- σε περίπτωση ανάγκης- αιμοδότες και μη. Πολλά τηλέφωνα, πολλές οι ανάγκες, αρκετοί εκνευρισμοί (ευτυχώς λίγες φορές), δύσκολη η διαχείριση. Βλέπεις και το νοσοκομείο μας δεν έχει κέντρο αιμοληψίας. Έχεις να αντιμετωπίσεις τον αιμοδότη που «απαιτεί» το αίμα του γιατί έπεσε η μητέρα του και θέλει 4-5 φιάλες. Ανάγκη με ομάδα μηδέν ρέζους αρνητικό ζητάει η άλλη και δεν υπάρχει ως απόθεμα. Η γιαγιά του γηροκομείου δεν έχει κανέναν συγγενή και χρειάζεται αίμα επειδή έχει 21 αιματοκρίτη. Δύσκολα πράγματα. Και γίνονται δυσκολότερα όταν δεν είσαι αιμοδότης και όταν έχεις να αντιμετωπίσεις το οικογενειακό πρόβλημα υγείας από τη μια και την εξεύρεση αίματος από την άλλη.

«Κυριακή κοντή γιορτή», λοιπόν. Γιατί πραγματικά η ημέρα της αιμοδοσίας είναι μια γιορτινή μέρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου