Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Στο ΥΠΕΚΑ η ΜΠΕ για το λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία

Στο ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ο φάκελος για το λιγνιτωρυχείο που προωθείται να λειτουργήσει στην Κυπαρισσία και οι υπηρεσίες του υπουργείου καλούνται να γνωμοδοτήσουν και αποφασίσουν για την έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) λιγνιτωρυχείου έκτασης 268.500 τ.μ., στη θέση «Μεταλλείο Καρτελάς – Αγ.  Κωνσταντίνος – Μαύρη Λίμνα – Αγ. Γεώργιος» Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το «θέμα» προχώρησε στα υπουργεία, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. 
 
Ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, για την αδειοδότησή του,  έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Όλα, πλέον, κρίνονται στο ΥΠΕΚΑ και εκεί, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, βαρύνουσα σημασία έχει και η θέση που θα λάβουν οι πολιτικοί παράγοντες, δηλαδή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Θυμίζουμε πως στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, όταν είχε έρθει στη δημοσιότητα το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την ΜΠΕ, είχε ξεσπάσει στην Τριφυλία γενικός ξεσηκωμός εναντίον της λειτουργίας λιγνιτωρυχείου.
 
Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες γης, φίλοι και επισκέπτες των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μεμί, Κάτω Μπλεμενιάνων της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών κατέθεσαν υπόμνημα με αντιρρήσεις, ερωτήματα και παρατηρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Μεσσηνίας), ενώ υπέβαλαν αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και ενεχείρησαν κείμενο με αντιρρήσεις, ερωτήσεις και παρατηρήσεις προς το Δ.Σ. και το δήμαρχο Τριφυλίας. 
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε συνεδρίασή του στις 4 Φεβρουαρίου 2015, ομόφωνα αποφάσισε ότι αρνείται πλήρως την ίδρυση και λειτουργία λιγνιτωρυχείου, καθώς και οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση αυτού του αντικειμένου στο Δήμο Τριφυλίας.
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σε συνεδρίασή του στις 16 Φεβρουαρίου 2015, έπειτα από εισήγηση που κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σχετικά με το θέμα της γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ του έργου, ομόφωνα αποφάσισε και γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ του έργου.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής, στις έγγραφες αντιδράσεις, την αίτηση και τα υπομνήματά τους, τότε, τόνιζαν και επαναλαμβάνουν και σήμερα προς κάθε κατεύθυνση: «Όχι άλλο κάρβουνο - όχι στο θάψιμο της περιοχής Κυπαρισσίας - μην καταστρέφετε τη ζωή μας - μη βάλετε ταφόπλακα στο μέλλον των παιδιών μας».
 
 
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου