Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Νέες ειδικότητες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Οι νέες ιατρικές ειδικότητες οι οποίες προστέθηκαν με τις προσλήψεις ιατρών, που ποτέ πριν δεν είχε το Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχουν αλλάξει το χάρτη των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ανοίγοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό.

Αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δρ. Κώστας Αποστολόπουλος. Παράλληλα, οι γιατροί νέων ειδικοτήτων του νοσοκομείου μίλησαν ο καθένας ξεχωριστά για τις νέες ιατρικές υπηρεσίες και δυνατότητες που ανοίγονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα με την παρουσία τους. 
Πιο αναλυτικά, ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε τη σημασία της παρουσίας δύο νευροχειρουργών -μιας ειδικότητας που όπως είπε έλειπε από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις καθώς και αιμορραγικά εγκεφαλικά περιστατικά να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ο δρ. Κ. Αποστολόπουλος χαρακτήρισε σημαντική και την παρουσία αγγειοχειρουργού, όπως και αυτήν του ογκολόγου - παθολόγου που προστέθηκε πρόσφατα στο ιατρικό δυναμικό της νοσηλευτικής μονάδας. Αλλωστε, αποτελούσε χρόνιο αίτημα των Μεσσηνίων καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονταν να αναζητούν θεραπευτικά κέντρα εκτός νομού, με το όποιο οικονομικό κόστος. Μάλιστα ο ίδιος μίλησε και για το προσωπικό του όραμα, τη λειτουργία ογκολογικού κέντρου όπου θα παρέχεται η δυνατότητα θεραπείας και με σχήματα ακτινοθεραπείας από ογκολόγο ακτινοθεραπευτή, συγκεντρώνοντας ασθενείς και από άλλους νομούς.  
Είπε ακόμη πως ένα βήμα αναβάθμισης του νοσοκομείου είναι και η δυνατότητα που πλέον παρέχεται από ωτορινολαρυγγολόγο για την πρώιμη ανίχνευση της παιδικής βαρηκοΐας. Οι γονείς μπορούν να ξέρουν από την 2η έως την 8η μέρα της κύησης, αν το νεογνό ακούει. 
ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΑΤΡΟΙ 
Πρώτος το λόγο πήρε ο αγγειοχειρουργός Κώστας Οικονόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει δει περισσότερους από 300 αγγειακούς ασθενείς και έχει επέμβει χειρουργικά σε όλο το εύρος των παθήσεων, και σε νεφροπαθείς. Τόνισε δε πως από την εμπειρία του ως διευθυντής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου, οι ειδικότητες του αγγειοχειρουργού και του νευροχειρουργού ήταν οι δύο που αναζητούσαν οι τουριστικοί πράκτορες, πριν κλείσουν τα πακέτα. 
Ο νευροχειρουργός Φαίδωνας Λιάκος αναλύοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει η ειδικότητά του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις 28 νευροχειρουργικές επεμβάσεις που έχουν κάνει με τον έτερο νευροχειρουργό του νοσοκομείου, στους 9 μήνες που βρίσκεται στην Καλαμάτα. Οι περισσότερες από αυτές ήταν για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιματώματα, ενώ έχουν χειρουργηθεί και δύο ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο, που ήδη έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στις εργασίες τους. Επίσης έχουν χειρουργηθεί με επιτυχία ασθενείς με βλάβες στην σπονδυλική στήλη και μία πιο σπάνια περίπτωση υδροκέφαλου. 
Ο ωτορινολαρυγγολόγος Μανώλης Ιερωνυμάκης αναφέρθηκε στην δυνατότητα της Κλινικής ΩΡΛ τους τελευταίους 5 μήνες να ανιχνεύει με ειδικό μηχάνημα τη βαρηκοΐα σε νεογνά. Οπως είπε, είναι μια σύντομη και ανώδυνη εξέταση, που δείχνει αν το νεογνό θα έχει φυσιολογική ακοή και επεσήμανε πως 1 στα 1.000 μωρά γεννιούνται με βαρηκοΐα. Σε αυτούς τους 5 μήνες έχουν εξεταστεί 100 παιδιά, ενώ η εξέταση γίνεται μια φορά το μήνα στην Κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου. 
Ο ογκολόγος - παθολόγος Σταύρος Περουκίδης επεσήμανε ότι οι γνώσεις στην Ογκολογία εξελίσσονται καθημερινά και σε κάθε ασθενή απαιτείται εξατομικευμένη αγωγή. Σημείωσε δε πως η δημιουργία θέσης ογκολόγου ακτινοθεραπευτή θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς*

*eleftheriaonline.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου