Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η Μεσσηνία κέντρο του παγκόσμιου ελαιολάδου

Τη διοργάνωση του 2ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum. O AΤΗIOOC 2017 θα διεξαχθεί από 20 έως 22 Μαρτίου 2017 στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από διάφορες χώρες.

Τον περασμένο Μάρτιο, στην 1η του διοργάνωση στην Αθήνα, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια. Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να καθιερωθεί διεθνώς και να συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Γιατί στη Μεσσηνία
Η Μεσσηνία επιλέχθηκε φέτος από τους οργανωτές ως χώρος τέλεσης του διαγωνισμού, επειδή είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Επίσης, είναι η πατρίδα της ποικιλίας ελιάς «Κορωνέικη», που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, λόγος για τον οποίο η καλλιέργειά της εξαπλώνεται διεθνώς.
Η τέλεση του διαγωνισμού μέσα στον ελαιώνα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παλάτι του Νέστορα, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που αναδεικνύουν τον ελληνικό ελαϊκό πολιτισμό, θα επιτρέψει στους οργανωτές να ενημερώσουν τους κριτές για την ιστορία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Όλοι οι κριτές είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και διαμορφωτές κοινής γνώμης στις πατρίδες τους.
Ο AΤΗIOOC 2017 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το Ίδρυμα έχει σκοπό να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσσηνίας, υποστηρίζοντας αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Είναι, επίσης, η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία «έξτρα παρθένο». Αυτά τα στοιχεία και μόνο δικαιολογούν τη φιλοδοξία να καθιερωθεί στη χώρα μας ένας διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου.
Ωστόσο, εδώ πρέπει να προστεθεί και μία πολιτισμική διάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά η πατρίδα του ελαιολάδου, η πρώτη στον κόσμο που εξημέρωσε την ελιά και στη συνέχεια ανέδειξε το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό προϊόν.

Οφέλη από το διαγωνισμό
Η ύπαρξη ενός μεγάλου, έγκυρου, διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, που θα γίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στο ελληνικό ελαιόλαδο. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena», γιατί φέρει το όνομα της θεάς Αθηνάς που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της. Την πρώτη φορά οργανώθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης, φέτος στη Μεσσηνία και στο μέλλον θα «επισκεφθεί» διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό την ανάδειξή τους διεθνώς.
O ATHIOOC είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο, γεγονός που έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:
1) Συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.
2) Με την ύπαρξή του και μόνο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, η φήμη του οποίου απλώνεται και μέσω των βραβευμένων ελληνικών ετικετών, οι δε ξένοι κριτές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα γίνονται πρεσβευτές των προϊόντων μας.
3) Συμβάλλει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων.
Ο διαγωνισμός «Athena International Olive Oil Competition» είναι διεθνής τόσο ως προς τους κριτές όσο και τη συμμετοχή δειγμάτων και αφορά μόνο τυποποιημένα ελαιόλαδα της κατηγορίας εξαιρετικά παρθένα (extra virgin).
Δυο επαγγελματίες που διατηρούν στενή σχέση με το κρασί αλλά και με το ελαιόλαδο είναι οι εμπνευστές που ανέλαβαν, σε περίοδο κρίσης, το ρίσκο της διοργάνωσης. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Vinetum, και διευθύντρια η Μαρία Κατσούλη, 1η ελληνίδα οινοχόος, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η οινοχόος ελαιολάδου της Ελλάδος.
Σκοπός τους από την πρώτη στιγμή ήταν να συγκεντρώσουν όλους τους Έλληνες, παραγωγούς και τυποποιητές ελαιολάδου, σε ένα διαγωνισμό. Κι αυτό, διότι επί της ουσίας, είναι ο δικός τους διαγωνισμός, ένα εργαλείο προβολής του ελληνικού ελαιολάδου. Όσο ο διαγωνισμός καταξιώνεται, τότε και το ελληνικό ελαιόλαδο πολύ σύντομα θα αναβαθμιστεί ποιοτικά στις συνειδήσεις της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να βγει κερδισμένο.
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό στο: www. athenaoliveoil.gr και στο 210 766 0560.


Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου
Καλαμάτας - ΤΕΙ Πελοποννήσου
Ο διαγωνισμός έχει ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για τη Μεσσηνία. Μεταξύ των διεθνών κριτών είναι και τέσσερα μέλη από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ένα από τα ελάχιστα στη χώρα μας που είναι διαπιστευμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC).
Κι αυτό το γεγονός δείχνει τη δυναμική του Εργαστηρίου, το έργο και την ποιότητα των ανθρώπων που το απαρτίζουν, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εθελοντές.
Έτσι, στο δεύτερο διαγωνισμό στο πάνελ των κριτών θα καθίσουν: Η Άννα Μηλιώνη, υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας του Εργαστηρίου, ο Κώστας Μπουλουλής, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου και ο Διονύσης Παπαδάτος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


*tharrosnews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου