Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

MESSHNIA - Τσάκισε ελιές το χαλάζι σε Μώραινα, Γιόλακα και Χριστιάνους! [εικόνες]

Μεγάλες απώλειες εισοδήματος.
Ισχυρό χτύπημα επέφερε η χθεσινοβραδινή χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες ελιάς στην περιοχή της Μώραινας Φιλιατρών, από την Αγιά Κυριακή μέχρι τη Γιόλακα αλλά και στους Χριστιάνους. Η έκταση της καταστροφής πλησιάζει τα 4.000 στρέμματα, με την καταστροφή να βρίσκεται στο 50%-60% ενώ σε ορισμένα ελαιοπερίβολα φθάνει το 90% σύμφωνα με πληροφορίες του Gargalianoionline.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χριστιάνων κ. Μπάμπης Αλεξόπουλος είπε τα εξής μιλώντας στο gargalianoionline: «Γύρω στις 8 το βραδύ, χθες, πέρασε μεγάλη χαλαζόπτωση η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη καταστροφή στην περιοχή της Χριστιανούπολης. Η ζημιά αφορά και τα δέντρα αλλά και τον καρπό. Η περιοχή που έχει πληγεί είναι πολύ μεγάλη με το επίκεντρο να βρίσκεται στο Φιλιατρινό φράγμα.»
Ο αγρότης από τους Χριστιάνους κ. Κώστας Λαμπίρης δήλωσε τα εξής: «Μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά, από 50%-60% μπορούμε να πούμε. Θα πρέπει να γίνει άμεσα η συγκομιδή της, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Σίγουρα θα επηρεάσει και την ποιότητα του ελαιόλαδου, ενώ περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ».
Ο αγρότης από τους Χριστιάνους κ. Γιώργος Βαγενάς δήλωσε τα εξής: «Η ζημιά έχει ξεκινήσει από Αγία Κυριακή έχει βγει μέχρι το Φιλιατρινό φράγμα και έχει φτάσει μέχρι την περιοχή Κερασούλα. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, συν τις «χτυπημένες» ελιές που βρίσκονται επάνω στα δέντρα, αλλά και τα ίδια τα ελαιόδεντρα. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την συγκομιδή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ θα περιμένουμε και τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ».
Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα ελεγκτικά όργανα προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών με σκοπό να αποζημιωθούν στο σύνολο τους οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις καταστράφηκαν από τις χαλαζοπτώσεις ζήτησε μιλώντας στο gargalianoionline ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Βασίλης Αθανασόπουλος.
Μιλώντας στο gargalianoionline ο Δ/ντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησηε αυτοψία για να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών, είπε: «Για άλλη μια φορά δυστυχώς είχαμε ζημίες στην περιοχή της Τριφυλίας από έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως ζημίες από χαλαζόπτωση στις περιοχές των Φιλιατρών, Μώραινα, από Αγιά Κυριακή μέχρι Γιόλακα, και σε πολλές άλλες περιοχές. Ζημιές είχαμε και στην τοπική κοινότητα Χριστιάνων, με μεγάλη ένταση και διακυμάνσεις όσον αφορά την έκταση των ζημίων. Είναι η τρίτη χαλαζόπτωση σε ελαιοπερίβολα τα οποία έχουν πολύ περιποιημένο καρπό. Η ζημιά δεν είναι μόνο «κάτω» αλλά είναι και επάνω στα ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των δέντρων, κυρίως με χαλκούχα σκευάσματα για να αποφευχθεί η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου». Τέλος, τόνισε ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ θα δέχονται αιτήσεις μιας και υπήρξαν αναγγελίες, ενώ υπήρξε επικοινωνία με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ώστε και αυτοί να είναι ενήμεροι και θα είναι και εδώ για να έχουν μια άποψη.

*gargalianoionline.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου