Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

«Ταλαιπωρία» για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες η φορολογική δήλωση

Με μεγάλη ταλαιπωρία θα κερδίσουν την έκπτωση φόρου από τα 1900 μέχρι και τα 2100 ευρώ που θεσμοθετήθηκε από το 2016 για τους «κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Τούτο διότι, η λύση που επιλέχθηκε από το υπουργείο οικονομικών προβλέπει ότι το πρόβλημα με τα αγροτικά εισοδήματα που αναγράφονται στους κωδικούς 037 και 038 του εντύπου Ε1 μπορεί να λυθεί με εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου και με μεγάλη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων. Μετά το χάος που προκλήθηκε τον τελευταίο μήνα με τα λάθος εισοδήματα και το κίνδυνο να φορολογηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με φόρο 22% από το πρώτο ευρώ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αργά χθες το βράδυ βρέθηκε μια λύση με τον διαχωρισμό των «κατ’ επάγγελμα αγροτών» σε τρεις κατηγορίες:
1. Στην πρώτη κατατάσσονται οι αγρότες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση. Αυτοί καλούνται να την υποβάλουν εμπρόθεσμα έως την Παρασκευή, έστω και με τυχόν λάθη στον χαρακτηρισμό τους ως κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αναλαμβάνουν όμως και την υποχρέωση να σπεύσουν να ζητήσουν από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τις διορθώσεις άμεσα. Όταν γίνουν αυτές, θα σταλεί στον αγρότη φορολογούμενο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το Taxis που θα τον ενημερώνει πως έφτασαν διορθωμένα στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τον καλεί να μπει και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε1, στο διάστημα από 1 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.
2. Στην δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι αγρότες οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση αρχική ή τροποποιητική) πριν τις 29 Ιουνίου, πρέπει να μπουν και να ελέγξουν ξανά τα στοιχεία τους στο Taxisnet. Εάν αυτά άλλαξαν, με βάση νεώτερα στοιχεία που έστειλε στην ΑΑΔΕ το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ηλεκτρονικά, μέχρι 31 Οκτωβρίου το αργότερο οι οποίες θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες και άρα δεν θα έχουν πρόστιμο . 3. Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται οι αγρότες οι οποίοι υπέβαλλαν ή πρόκειται να υποβάλλουν την δήλωση Ε1 “με επιφύλαξη”, όπως περίπου 100.000 που το έκαναν ήδη. Οι τελευταίοι δεν θα γλυτώσουν τις μετακινήσεις στην πόλη ή από νησί σε νησί. Θα πρέπει να πάνε στην ΔΟΥ μέσα σε 90 μέρες από τότε που υπέβαλαν την δήλωση και να καταθέσουν οι ίδιοι στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν περάσουν άπρακτες οι 90 μέρες, βγαίνει ο φόρος χωρίς διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν πχ υπέβαλαν την δήλωση “με επιφύλαξη” την 1η Ιουλίου, έχουν περιθώριο για να τρέξουν για να κάνουν όλες τις διορθώσεις και δηλώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου -δηλαδή 1 μήνα λιγότερο από τους άλλους. Αν το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερήσει ή δεν εκδώσει την σωστή βεβαίωση που θέλουν πως είναι κατ’επάγγελμα αγρότες, η ΔΟΥ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση με βάση τα λάθος στοιχεία του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ορισμό που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης κατ επάγγελμα αγρότης θεωρείται αυτός που έχει καταβολές στο ΟΓΑ , απασχολείται το 30% του εργάσιμου χρόνου σε αγροτικές δραστηριότητες και έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος του από αγροτική εκμετάλλευση .
Για τα εισοδήματα από την πρωτογενή παραγωγή όλοι αυτοί εξασφάλισαν με δέσμευση που ανέλαβε πέρσι ο Πρωθυπουργός και θεώρησαν ότι για φέτος θα έχουν την αντιμετώπιση των μισθωτών και των συνταξιούχων αυτόματα και χωρίς πολλές διατυπώσεις. Όπως φαίνεται όμως έκαναν λάθος.
Πηγή: enikos.gr
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου