Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ντάισελμπλουμ "αδειάζει" το ΔΝΤ

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει την έκθεση ξεπερασμένη (outdated), εξαιτίας της πρόσφατης ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα «τα πάει καλύτερα απ' ό,τι υπονοεί η έκθεση».



Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ συμφώνησε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με το χρέος, σημειώνει ότι έγινε κάποια ελάφρυνση και αν είναι απαραίτητο να γίνει περισσότερη και οι Έλληνες παραμείνουν εποικοδομητικοί, αυτό θα γίνει.

Επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «κούρεμα» αλλά μόνο ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής...

Παράγοντες της ευρωζώνης κατέστησαν επίσης σήμερα περισσότερο παρά ποτέ σαφές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι της ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης όσον αφορά το ελληνικό χρέος, υπό τον απαράβατο όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τέλος, πηγές της ευρωζώνης βεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική πλευρά ούτως ώστε να μπορέσουν να φτάσουν, το ταχύτερο δυνατό, σε μία λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Χωρίς αναφορές στη δεύτερη αξιολόγηση, στον χρόνο επιστροφής των κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα ή στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.


Οι εργασίες του συμβουλίου, οι οποίες είχαν πλούσιο παρασκήνιο, άρχισαν με καθυστέρηση δύο ωρών και διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο (ολοκληρώθηκαν μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας). 

Με τη λήξη τους, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις των διευθυντών για την ελληνική οικονομία. Αυτές δεν συνδέονται άμεσα με την έγκριση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα (σ.σ.: αυτή θα κριθεί σε ξεχωριστή διαδικασία), ωστόσο σκιαγραφούν το περίγραμμα της συμφωνίας που ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης, όπως απαιτεί επιτακτικά το Βερολίνο.

Το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαφώνησε σε πολλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όχι όμως στο ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Όλα τα μέλη κατέστησαν σαφές ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στο αφορολόγητο (διεύρυνση φορολογικής βάσης) και στις συντάξεις στο όνομα της αποκατάστασης αδικιών. Εκφράστηκε, επίσης, συντονισμένη πίεση για την αποκλιμάκωση των «κόκκινων δανείων», αλλά και πρόταση κάποιων μελών για πλεονάσματα συνδυασμένα με την ανάπτυξη.

Η συνεδρίαση

Ειδικότερα, κατά την τρίωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. ακούστηκαν όλες οι απόψεις: Οι μέτοχοι του Ταμείου αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από το 2010 και μετά στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολυετής λιτότητα (τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τη φτωχοποίηση του πληθυσμού, που τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί).


Τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητη η ανακατανομή των φορολογικών βαρών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εξορθολογισμό των δαπανών του ασφαλιστικού. Η πλειονότητα, μάλιστα, υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα έσοδα και οι περικοπές που θα γίνουν θα πρέπει να διατεθούν για μείωση των φορολογικών συντελεστών κι ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά «ουδέτερο» .
Στην έκθεσή του το Ταμείο αναφέρει ότι μέσω της μείωσης του αφορολογήτου η Ελλάδα θα μπορούσε  να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι και 10%, με παράλληλη μείωση κατά 1% και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Στην πλειονότητά τους, πάντως, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου συμφωνούν ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή στην παρούσα φάση, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής που έχει επιτευχθεί έως τώρα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ». «Ορισμένοι διευθυντές», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «προκρίνουν ένα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018».

Ουσιαστικά, δηλαδή, η πλειονότητα των διευθυντών αμφισβητεί τον βασικό στόχο του εφαρμοζόμενου προγράμματος, ζητώντας λιγότερη λιτότητα, και μόνο ορισμένοι διευθυντές -μεταξύ τους ο εκπρόσωπος της Γερμανίας- επιμένουν σε πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Περί χρέους

Για το χρέος, οι υπηρεσίες του Ταμείου εκτιμούν ότι «έφθασε το 179% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015 και δεν είναι βιώσιμο».

Οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν ότι «παρά τις μεγάλες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του». Τόνισαν την ανάγκη να ευθυγραμμισθεί αυτή η ελάφρυνση με ρεαλιστικές υποθέσεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει διατηρήσιμα πλεονάσματα και μακροχρόνια ανάπτυξη. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι «η ελάφρυνση χρέους χρειάζεται να συνοδεύεται από ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής του προγράμματος, για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη με διατηρήσιμο τρόπο».

Για τα εργασιακά


Πιο αιχμηρό ήταν το ΔΝΤ στο θέμα των «κόκκινων δανείων». Τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ψηφίζοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις καθώς και τον νέο πτωχευτικό κώδικα. 

Παράλληλα, η έκθεση του Ταμείου τονίζει ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν στη νεοσύστατη αγορά δανείων θα πρέπει να εξαλειφθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να ξεκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Το ΔΝΤ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 10 δις ευρώ για τις τράπεζες, ώστε να είναι προστατευμένες από τις διακυμάνσεις της αγοράς, στις οποίες είναι ευάλωτες λόγω του μεγάλου υπολοίπου των «κόκκινων δανείων».

Αυστηρά ήταν τα μέλη του ΔΝΤ και στα εργασιακά, με τα περισσότερα στελέχη να ζητούν από την Ελλάδα να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να μην υποχωρήσει σε λογικές περασμένων ετών. Μάλιστα, αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο παράδειγμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να ρυθμιστούν με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, χωρίς να γίνει επαναφορά στο παλιό καθεστώς των κλαδικών συμβάσεων.

Τα βλέμματα στο EuroWorking Group

Η συζήτηση για λύση στο ελληνικό θέμα θα συνεχιστεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη, όπου θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους.

Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου και να αρχίσει η διαδικασία έγκρισης νέας χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Το σενάριο αυτό φαντάζει δύσκολο, γι’ αυτό και οργιάζουν τα σενάρια για κάποιου είδους παρέμβαση από την Κομισιόν ή από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να υπάρξει κάποια πολιτική συμφωνία, που ευσχήμως θα παρακάμπτει, έστω προσωρινά, το πρόβλημα της συμμετοχής του ΔΝΤ.
 
 *zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου