Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η διαδικασία είσπραξης των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

Καθορίστηκαν οι διαδικασίες για την κοινοποίηση των εισφορών στους υπόχρεους ασφαλισμένους και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Βάσει του σχετικού εγγράφου, η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πραγματοποιείται:

  • Με ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
  • Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr
i. Ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, θα αποστέλλεται σε έντυπη μορφή, μέσω ΕΛΤΑ, «ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών».

Στο έντυπο παρέχονται πληροφορίες ομαδοποιημένες σε τρεις ενότητες:
1η Ενότητα
Αναγράφονται στοιχεία Αποστολής και Επικοινωνίας. Συγκεκριμένα:
-Η ταχυδρομική διεύθυνση του ασφαλισμένου
-Τα στοιχεία της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας
-Ο αριθμός τηλεφωνικού κέντρου ΕΦΚΑ και η διεύθυνση του ιστότοπου του Οργανισμού
-Η ημερομηνία έκδοσης της Ειδοποίησης. Η ημερομηνία έκδοσης σηματοδοτεί τον χρόνο υπολογισμού των εισφορών και ενσωμάτωσης τυχόν μεταβολών.

2η Ενότητα
Παρέχονται πληροφορίες -με την μορφή πέντε (5) πινάκων - που σχετίζονται με την ασφαλιστική περίοδο, την βάση υπολογισμού (εισόδημα) και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Ειδικότερα:

-Στον πρώτο πίνακα εμφανίζεται η ασφαλιστική περίοδος για την οποία αποστέλλεται το ειδοποιητήριο, το πληρωτέο ποσό και η προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής (πχ μηνιαίες εισφορές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, ποσό 00,00€ για κάθε μηνιαία εισφορά και ημερομηνία πληρωμής 28.2.2017 και 31.3.2017, αντίστοιχα).

- Ο δεύτερος πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ετήσιο και μηνιαίο Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) του έτους 2015, των εισοδημάτων που έχουν προέλθει από Επιχειρηματική Δραστηριότητα, Αγροτική Δραστηριότητα και Μισθωτές Υπηρεσίες.

Εάν το ποσό των εισοδημάτων δεν καλύπτει την κατώτατη βάση υπολογισμού απεικονίζεται το ποσό της κατώτατης ή μειωμένης βάσης, κατά περίπτωση, επί της οποίας υπολογίστηκε η εισφορά.

- Ακολουθεί η Ανάλυση Μηνιαίας Εισφοράς, ανά κλάδο - εισφορά, με τα αντίστοιχα ποσοστά και ποσά. Η ανάλυση εισφοράς απεικονίζεται κάτω από την στήλη εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά.

- Στον επόμενο πίνακα εμφανίζονται στοιχεία που αφορούν επιβαρύνσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές ή πιστωτικά υπόλοιπα. Ειδικότερα:

  • «Επιβαρύνσεις» που προέρχονται από εκπρόθεσμη εξόφληση εισφοράς. Το ποσό των επιβαρύνσεων προστίθεται στο πληρωτέο ποσό της μηνιαίας εισφοράς που αναφέρεται το Ειδοποιητήριο (πρώτος πίνακας).
  • «Ληξιπρόθεσμες οφειλές» υπολογισμένες κατά την ημερομηνία έκδοσης της Ειδοποίησης, χωρίς τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Προσοχή! Στην ειδοποίηση δεν αναγράφονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές έως 31.12.2016. 
  • «Πιστωτικό υπόλοιπο» το οποίο προέρχεται από:
α. καταβολή η οποία δεν εξοφλεί το σύνολο οφειλόμενης μηνιαίας εισφοράς
β. καταβολή υπερβάλλοντος ποσού όταν δεν υπάρχει οφειλόμενη εισφορά
γ. Ποσό που αντιστοιχεί σε Γραμμάτια Προείσπραξης Δικηγορικού Συλλόγου.

Το πιστωτικό υπόλοιπο αφαιρείται, εάν δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, από το πληρωτέο ποσό της πρώτης μηνιαίας εισφοράς (πρώτος πίνακας).

- Τέλος, στον πέμπτο πίνακα, καταγράφονται τα ποσά που προσαυξάνουν ή μειώνουν τη μηνιαία εισφορά βάσει ειδικών διατάξεων. Ειδικότερα:

• ΛΑΦΚΑ (άρθρο 16 Ν.3863/2010)
• Ποσοστιαία μείωση εισφοράς, σύμφωνα με το άρθρο 98 Ν.4387/2016
• Μείωση εισφοράς λόγω μητρότητας (άρθρο 141 Ν.3655/2008)
• Μείωση εισφοράς 50% μετά τα 40 έτη ασφάλισης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου (παρ.13 άρθ.39 Ν.4387/2016)
• Ποσό που αναλογεί σε Γραμμάτια Προείσπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου (παρ.11 αρθρ.39 Ν.4387/2016).

3η Ενότητα
Στην τελευταία ενότητα του εντύπου απεικονίζονται στοιχεία για την πληρωμή των εισφορών (ταυτότητα πληρωμής, Bar code και QR code).

Για τους ασφαλισμένους που έχουν ενεργή ανάθεση πάγιας εντολής για την εξόφληση των εισφορών, εμφανίζεται το πιο κάτω Μήνυμα για την καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης λογαριασμού στην Τράπεζα της επιλογής τους. Μήνυμα: «Η παρούσα οφειλή θα εξοφληθεί με άμεση χρέωση του λογαριασμού σας (πάγια εντολή)»

Στο πίσω μέρος του εντύπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ενότητες του Ειδοποιητηρίου καθώς και διευκρινίσεις για τους τρόπους πληρωμής.

Ενημερωτικό Σημείωμα
Κατά την πρώτη αποστολή των ειδοποιητηρίων πληρωμής αποστέλλεται συνημμένα ενημερωτική επιστολή προς τους ασφαλισμένους, η οποία περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών (βλέπε παρακάτω).

ii. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, οι ασφαλισμένοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στης ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Για την είσοδο απαιτείται πιστοποίηση του ασφαλισμένου με τη χρήση των κωδικών taxis net και του ΑΜΚΑ.

Μετά την είσοδο, παρέχονται σύντομες πληροφορίες, με το γενικό τίτλο «με μια ματιά...», για την ασφαλιστική ικανότητα και τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από 01.01.2017. Από το μενού εργασιών που τιτλοφορείται «Ηλ. Υπηρεσίες», παρέχεται λίστα με τις υπηρεσίες.

Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής είναι διαθέσιμες οι εξής:

- Ατομικά στοιχεία: Απεικονίζονται τα προσωπικά στοιχεία του ασφαλισμένου, τα στοιχεία κατοικίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως αυτά τηρούνται στο μητρώο του Οργανισμού

- Στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης: Συνοπτική απεικόνιση ιστορικού ασφάλισης (φορέας, έναρξη, λήξη, κλπ)

- Υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης

- Το ιστορικό οφειλών από 01.01.2017

- Αντίγραφο της ειδοποίησης πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών

- Πληροφορίες για τον τρόπο εξόφλησης

- Σύντομη πληροφόρηση για το ποσό ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών έως 31.12.2016 και το φορέα προέλευσης

Άμεσα, θα είναι διαθέσιμη και η πληροφόρηση του ασφαλισμένου για την ενεργοποίηση της ανάθεσης άμεσης χρέωσης λογαριασμού (πάγια εντολή) στην τράπεζα της επιλογής του, ενώ δρομολογείται η ανάρτηση του ασφαλιστικού ιστορικού και η χορήγηση της σχετικής πρόσβασης. Τα αντίγραφα των ειδοποιήσεων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών θα αναρτώνται κάθε μήνα και θα είναι διαθέσιμα για εκτύπωση.

Από 01/01/2017, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιείται μηνιαία, με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο ανταποκριτή, στο αρμόδιο περιφερειακό τμήμα ΕΦΚΑ, να καλέσουν το τηλεφωνικό κέντρο (1555) ή να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού, στον ιστότοπο www.efka.gov.gr.

Ενδεχόμενη μεταβολή των ατομικών στοιχείων ή του ύψους εισφορών που περιλαμβάνονται στο ειδοποιητήριο, αναρτάται άμεσα στον ατομικό λογαριασμό ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικά στοιχεία για κάθε συναλλαγή με τον Οργανισμό.

Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών.

Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε τράπεζα της επιλογής σας.

Η πάγια εντολή δεν εκτελείται, όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχετε ορίσει, είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή, όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό σας κατά την ημερομηνία εξόφλησης.

Ενημερωθείτε για τον ακριβή χρόνο ροής παγίων εντολών, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, ώστε να εξασφαλίζετε την έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού σας. Μπορείτε να πληροφορηθείτε τα διαθέσιμα προϊόντα καταβολής εισφορών, καθώς και ενδεχόμενες χρεώσεις για τη χρήση τους από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Ενημερωτικό σημείωμα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Γενικά - Βάση υπολογισμού εισφορών
Από 1/1/2017, το σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων -κατηγοριών παύει να ισχύει. Βάση υπολογισμού για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση της δραστηριότητας, που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κατά τη πρώτη εξαμηνιαία περίοδο του έτους 2017, ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το εισόδημα του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους (δηλαδή εν προκειμένω του 2015). Θα ακολουθήσει οριστικοποίηση των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών κατόπιν συμψηφισμού των εισφορών που προκύπτουν από τα καθαρά εισοδήματα του έτους 2016, που θα εκκαθαριστούν κατά το Β'εξάμηνο του 2017.

Θεσπίζεται Κατώτατη και Ανώτατη Βάση Υπολογισμού Εισφορών, δηλαδή το κατώτερο και το ανώτερο ποσό εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές.

Ως κατώτατη βάση, ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08€ (ετήσιο 7.032,96€).

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η Κατώτατη Βάση λαμβάνεται μειωμένη και ορίζεται ως ποσοστό 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (Μηνιαίο: 586,08 Χ 70% =410,26€ και ετήσιο: 12 Χ 410,26€= 4.923,12€).

Ως ανώτατη βάση, ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε ετών (25) το οποίο ανέρχεται σε 5.860,80€ (ετήσιο 70.329,60€).

Ως Μηνιαία Βάση Υπολογισμού Εισφορών των προσώπων που αποκτούν ιδιότητα ή προβαίνουν σε έναρξη εργασιών λαμβάνεται η Κατώτατη Βάση και εφαρμόζεται από τον μήνα έναρξης έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Επί Μελών Εταιρειών, βάση υπολογισμού αποτελεί το ΚΦΑ της εταιρείας κατανεμημένο σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους.

Αντίστοιχα, επί Μελών Αγροτικής, Κτηνοτροφικής ή Αλιευτικής Εκμετάλλευσης, βάση υπολογισμού αποτελεί το συνολικό ΚΦΑ της εκμετάλλευσης διαιρούμενο δια του αριθμού των μελών.

Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, οι εισφορές υπολογίζονται επί της κατώτατης βάσης ενώ σε περιπτώσεις μη εκκαθαρισμένων χρήσεων ή μη υποβολής δηλώσεων επί του ΚΦΑ του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους.

Προσδιορισμός Εισοδημάτων
Το Μητρώο Υπόχρεων ασφαλισμένων έχει ταυτοποιηθεί με το τηρούμενο στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Μητρώο Φορολογούμενων.

Αντιστοιχήθηκαν οι ασφαλιστέες δραστηριότητες-ιδιότητες με τα εισοδήματα που τηρεί η ΓΓΔΕ ώστε να κωδικοποιηθούν οι πηγές προέλευσης εισοδημάτων.

Για κάθε πηγή εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα.

Ως προς την προέλευση των εισοδημάτων, οι πηγές ομαδοποιούνται σε τρεις βασικές, ως εξής: Επιχειρηματική Δραστηριότητα, Αγροτική-Κτηνοτροφική-Αλιευτική Δραστηριότητα, Μισθωτές Υπηρεσίες. Η ομαδοποίηση αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών.

Εισφορές
Η εισφορά είναι μηνιαία και υπολογίζεται επί του μηνιαίου ΚΦΑ.

Θεσπίζονται από 1/1/2017 ενιαία ποσοστά εισφορών, ως εξής:

Κλάδος Σύνταξης 20%
Κλάδος Περίθαλψης 6,95%

Υπολογίζονται εισφορές επί καθαρών εισοδημάτων που προέρχονται από μία ή περισσότερες δραστηριότητες που γεννούν υποχρέωση ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις μοναδικής δραστηριότητας προσδιορίζεται η βάση υπολογισμού εισφορών από το καθαρό εισόδημα της δραστηριότητας αυτής.

Επί περισσότερων της μιας δραστηριοτήτων που γεννούν υποχρέωση ασφάλισης:

α. λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των καθαρών εισοδημάτων, για τον προσδιορισμό της ανώτατης και κατώτατης βάσης εισοδήματος, σύμφωνα με κανόνες ιεράρχησης. Ειδικότερα:

Μεταξύ εισοδημάτων από Μισθωτή εργασία και Μη Μισθωτή δραστηριότητα (επιχειρηματική ή αγροτική) προηγείται το εισόδημα από Μισθωτή εργασία.

Μεταξύ εισοδημάτων από Μη Μισθωτές δραστηριότητες προηγείται το εισόδημα της δραστηριότητας που εξασφαλίζει, κατά το μεγαλύτερο μέρος, τον βιοπορισμό του ασφαλισμένου.

β. υπολογίζονται εισφορές επί του καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση δραστηριότητας ή την ύπαρξη ιδιότητας που γεννούν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, διατάξεις.

Κοινοποίηση Εισφορών

Οι εισφορές αναρτώνται και στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr από την οποία παρέχεται αναλυτικότερη ενημέρωση.

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου