Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Διακήρηξη της Λισαβόνας με αναφορά σε ενωμένη Κύπρο χωρίς εγγυήσεις

Ειδική αναφορά στο Κυπριακό περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Λισσαβόνας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών- μελών της ΕΕ (MED Group).
Συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 της Διακήρυξης αναφέρεται:

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα.»

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας, μετά τη λύση» και ότι «η ένταξη στην ΕΕ είναι η καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη διαπιστώνοντας πως στη διακήρυξη «διατυπώθηκε με σαφήνεια η καθαρή στήριξη της Συνόδου στις ελληνικές θέσεις».

Στα κυριότερα σημεία, της η διακήρυξη καλεί για «έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεσμικών αξιών, προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης». Τονίζεται δε ιδιαίτερα η ανάγκη για «ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως θεμελιώδους στοιχείου στη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και κράτους πρόνοιας».

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται επίσης ικανοποιημένη για το ότι στη Διακήρυξη «περιλαμβάνεται όλη η ελληνική ατζέντα στο ζήτημα του ασύλου», με την αποστολή στελεχών frontex και EASO, εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης, αναθεώρηση του Δουβλίνου με διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ όλων των κρατών-μελών και ενίσχυση των διαδικασιών επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

«Οι αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη της Μεσογείου, τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τη μεταναστευτική πίεση, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της μεταναστευτικής πολιτικής. Ειδικότερα, τονίζεται ότι αυτό περιλαμβάνει την επανεξέταση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και της μεγαλύτερης σύγκλισης ιδιαίτερα προς τις χώρες «πρώτης γραμμής» αναφέρει το κείμενο.

Η διακήρυξη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη επέκτασης και ενδυνάμωσης του «πακέτου Γιούνκερ» (EFSI) παράλληλα όμως με την επισήμανση ότι πρέπει να διευρυνθεί ώστε να απαντήσει στο επενδυτικό κενό που υπάρχει σε πολλά κράτη-μέλη και περιοχές. Τονίζεται ακόμη η θέση ότι πρέπει να προωθηθούν επενδυτικά πρότζεκτ σε κράτη μέλη με υψηλή ανεργία ήδη εξελισσόμενα διασυνοριακά πρότζεκτ κοινού συμφέροντος.

«Οραματιζόμαστε έναν νέο ενάρετο κύκλο σύγκλισης στην Ευρώπη, που θα οδηγείται από την αύξηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που ενισχύει την οικονομική ανάκαμψη, δημιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ενδυναμώνει τον αντίκτυπο των δομικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει τον μετασχηματισμό σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» αναφέρεται.

Με τη Διακήρυξη της Λισαβόνας, και σε συνέχεια της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Αθηνών, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν «τον στόχο τους για βελτίωση της συνεργασίας τους και της συμβολής τους σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση». «Πιστεύουμε ότι σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας και αστάθειας, θα είμαστε πιο δυνατοί με την κοινή μας δράση. Η αποδυνάμωση της Ευρώπης δεν είναι επιλογή», σημειώνουν.
Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη
Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με φόντο και τις επισκέψεις των Μέι και Μέρκελ στην Τουρκία συζήτησαν στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τσίπρας και Αναστασιάδης συναντήθηκαν στο περιθώριο της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως και της τουρκικής απαράδεκτης απαίτησης για την παραχώρηση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ και ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα».

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου