Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Εκατοντάδες δονήσεις ταρακουνούν τα Ιωάννινα

Με κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τους πολίτες να κοιμούνται σε πλατείες, δρόμους και αυτοκίνητα ξεκίνησε η εβδομάδα στην περιοχή των Ιωαννίνων που επλήγη το βράδυ του Σαββάτου από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Συμπληρώνονται ήδη δύο 24ωρα από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην περιοχή της βόρειας Ηπείρου και η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη με τους σεισμογράφους να καταγράφουν νέες επιφανειακές δονήσεις που γίνονται ιδιαίτερα αισθητές.


Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του ΟΑΣΠ που πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Κυριακής ελέγχους για την στατικότητα των κτηρίων.

Κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη για προληπτικούς λόγους 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά από συζήτηση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, δεν θα λειτουργήσουν και την Τρίτη οι δομές (Δημόσιες και Ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο στους δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αξιολογηθεί ο τεχνικός έλεγχος των διδακτηρίων τους.

Αρχοντικό Πυρσινέλλα
Αρχοντικό Πυρσινέλλα
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας συγκροτήθηκαν 16 κλιμάκια μηχανικών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΤΕΕ Ηπείρου πραγματοποιούν αυτοψίες και ελέγχους, ξεκινώντας από σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα χωριά.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σχετική ανακοίνωση, ενημερώνει πως η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ζημιές στη στέγη του αρχοντικού Πυρσινέλλα, όπου κεραμίδια έχουν αποκολληθεί και έχει σπάσει τμήμα πέτρινης καμινάδας. Το κτήριο έχει αποκλειστεί περιμετρικά με κορδέλα, ενώ απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στους πεζόδρομους Αραβαντινού και Παπάζογλου.

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στα Ιωάννινα
Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι σεισμογράφοι συνεχίζουν να καταγράφουν με αμείωτο ρυθμό δονήσεις κοντά και γύρω από το επίκεντρο.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας οδηγείται σε αποκλιμάκωση.

Ωστόσο, με δεδομένο πως ασφαλέστερες εκτιμήσεις γίνονται όταν συμπληρωθεί 48ωρο από την έναρξη του φαινομένου, στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού που θα εκτιμήσει την κατάσταση.

Θ. Γκανάς: Παρατηρήθηκε μια απειροελάχιστη μετατόπιση της περιοχής ανατολικά του ρήγματος προς τα δυτικά

Με τη μέθοδο της προσομοίωσης και με βάση τις παραμέτρους των δονήσεων οι γεωλόγοι υπολογίζουν τις μετακινήσεις του εδάφους.

Έτσι σύμφωνα με τον γεωλόγο – σεισμολόγο και διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Θανάση Γκανά μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στα χωριά του δήμου Πωγωνίου, στα Ιωάννινα, παρατηρήθηκε μια «απειροελάχιστη μετατόπιση της περιοχής ανατολικά του ρήγματος προς τα δυτικά».

«Όταν έχουμε έναν σεισμό υπάρχει μια μετακίνηση των πετρωμάτων εκατέρωθεν του ρήγματος, με την προσομοίωση των παραμέτρων του σεισμού βρέθηκε ότι υπάρχει μια απειροελάχιστη μετατόπιση της περιοχής ανατολικά του ρήγματος προς τα δυτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά στο zougla.gr o κ. Γκανάς.

Σημειώθηκε μια μετατόπιση ολίγων εκατοστών των πετρωμάτων εκατέρωθεν του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του Σαββάτου και πρόκειται για σεισμικό ρήγμα το οποίο δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια και βρίσκεται σε βάθος 8 έως 15 χιλιομέτρων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Γκανάς τόνισε πως αυτή η μετακίνηση είναι φυσιολογική.



To επίκεντρο της δόνησης με την κόκκινη κουκκίδα
To επίκεντρο της δόνησης με την κόκκινη κουκκίδα


Στην περιοχή που απεικονίζεται με το σύμβολο του αστεριού, βρίσκεται το επίκεντρο της δόνησης
Στην περιοχή που απεικονίζεται με το σύμβολο του αστεριού, βρίσκεται το επίκεντρο της δόνησης


«Είχαμε τον σεισμό της Λευκάδας το 2015 όπου η περιοχή της Βασιλικής μετακινήθηκε προς το Nότο περίπου 30 εκατοστά» συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς.

Υπενθυμίζεται πως μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2015, σε θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας, η περιοχή μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός είχε υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που έφταναν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά.

Ξυπνούν μνήμες από τον φονικό σεισμό την 1η Μαΐου το 1967

«Την 1 Μαΐου του 1967 ισχυρός σεισμός (Μ=6,4) έπληξε τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων. 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν. 10.790 κτίρια υπέστησαν βλάβες (τα 940 καταστράφηκαν). Οι μεγαλύτερες εντάσεις στον νομό Άρτας παρατηρήθηκαν στα χωριά: Δροσοπηγή (ΙΧ), Μελισσουργούς (VIII+), Θεοδώριανα, Αθαμάνιο και Τετράκωμο (VIII), ενώ στο νομό Ιωαννίνων στα χωριά: Περιστέρι (VIII), Μέτσοβο, Βαθύπεδο (VII+). Προσεισμός (Μ=4,0) εκδηλώθηκε στις 25 Μαρτίου. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων (Μ=5,3) έγινε την ίδια ημέρα με τον κύριο σεισμό».

Πρόκειται για την ανακοίνωση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 07.09 το πρωί της πρωτομαγιάς το 1967 στη Δροσοπηγή Ιωαννίνων και στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους.




Το επίκεντρο της δόνησης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Το επίκεντρο της δόνησης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα


*zougla.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου